Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. ročník Memoriálu gen. Jaroslava Hradila

5. 11. 2023

První listopadová sobota byla svátkem pro 53 příznivců šachu, kteří se vydali na pražskou Julisku na 10. ročník Memoriálu gen. Jaroslava Hradila. Místní TJ Dukla Praha tento vzpomínkový turnaj pořádá na počest svého dlouholetého předsedy a stejně jako loni, i letos se zúčastnili zástupci našeho oddílu. Své umístění si jeli vylepšit Jurij Tichonov se Zdeňkem Morávkem a nově je doplnil Pavel Padevět.

Zdeněk Morávek od začátku střídal silné a slabé soupeře a podle toho také vypadal jeho bodový zisk. Po šesti kolech měl tři body a v posledním kole nastoupil proti soupeři s ELO ratingem 1845. Díky výhře nakonec obsadil se čtyřmi body 25. místo.

Pavel Padevět měl soupeře o poznání těžší, hned ve druhém kole podlehl nasazené jedničce turnaje a pozdějšímu vítězi turnaje Taronu Shagbazyanovi (ELO 2426) a v pátém turnajové pětce Jiřímu Baumovi (ELO 2097). Tato partie byla slibně rozehraná, ale přehlédnutí jednotahového matu se neodpouští. Po výhře v šestém kole měl na svém kontě 4 body a průběžně držel 10. příčku. Hned za ním na 11. místě byl Jurij Tichonov se stejným počtem bodů.

K němu byl los milosrdnější, nejvýše nasazený z jeho soupeřů byl Štefan Koper (ELO 1848) – na startovní listině byl 14. a ve 4. kole dokázal s Tichonovem remízovat. Jedinou porážku J. Tichonovovi připravil v 5. kole ex-stochovský Karel Hořínek (ELO 1793). Los posledního kola opět svedl proti sobě Padevěta a Tichonova a stejně jako nedávno v Kralupech i tentokrát se musel Padevět sklonit před zkušeným spoluhráčem. Se 4 body obsadil 16. místo a Tichonov díky vítězství poskočil na konečnou 6. příčku.

Konečné výsledky jsou k dispozici zde.