Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blitz Grand Chess Tour 2024 - 4. turnaj

5. 5. 2024

Prvomájový svátek využili v Teplicích k uspořádání v pořadí čtvrtého turnaje série Blitz Grand Chess Tour 2024. Stochovští Pavel Padevět a Zdeněk Morávek si ho nenechali ujít, zvláště když jim v průběžném pořadí patří první dvě příčky.

Třináctikolový turnaj měl kromě nich velkého favorita v FM Petru Bakalářovi (ELO 2210). Právě on byl prvním, s kým Z. Morávek ve třetím kole prohrál a když v pátém kapituloval s Padevětem, zdálo se, že o předních příčkách bude rozhodnuto. Padevět sice překvapivě po hrubé chybě remizoval ve třetím kole vyhranou pozici s Kamilou Godlovou, ale hned ve čtvrtém vybojoval s Bakalářem cennou remízu. Po výhře s Morávkem měl 4 body a náskok jeden bod na svého pronásledovatele. Hned v šestém kole však nezvládl situaci na šachovnici, nekorektně obětoval střelce a dobře hrající Milan Maščák už si nenechal vzít vítězství.

Až do 10. kola Padevět s Morávkem své partie vyhrávali, pak však přišel velký zkrat. V 11. kole Padevět s přišel o koně a o dva tahy později o dámu a Morávek ve stejném kole přehlédl mat. Nutno podotknout, že oba vítězové jsou hráči bez ELO ratingu. Únava se nakonec více projevila na Morávkovi, který prohrál i ve 12 kole a tím vyřešil otázku celkového pořadí. Petr Bakalář zvítězil bez prohry s 12,5 b., druhý Padevět získal 10 a třetí Morávek 9 bodů. V celkovém pořadí vede Padevět (44,5) před Morávkem (36) a Godlovou (26,5).

Celkové výsledky turnaje jsou dostupné zde.