Jdi na obsah Jdi na menu
 


O přeborníka SK DDM Slaný v rapid šachu 2024

5. 5. 2024

První květnovou neděli se uskutečnil turnaj O přeborníka SK DDM Slaný v rapid šachu 2024, na který zavítalo 31 hráčů a hráček. Hrálo se 9 kol v tempu 15 minut na partii a ve startovním poli nechybělo hráčů ze Stochova v čele s Jurijem Tichonovem, který obhajoval loňské první místo.

Těžký začátek měl Robert Tůma, který v prvním kole podlehl nasazené čtyřce, domácímu Jiřímu Vaněčkovi. Druhé kolo sice vyhrál, ale následující dvě prohry znamenaly, že těsně před polovinou turnaje získal jediný bod. Druhá část už mu vyšla lépe, nejprve si poradil s Jiřinou Vávrovou z Prahy a poté hned s Jiřím Leníkem, legendárním hráčem Velvar. V 7. kole nedokázal odvrátit porážku s Františkem Hofnerem, ale v posledních dvou kolech uhrál výhru a remízu, čímž si zajistil 4,5 bodu z devíti možných.

Stejný počet bodů měli další dva stochovští hráči. Martin Pucholt sice začal vítězstvím, ale tři prohry v řadě pro něj znamenaly stejnou situaci jako u R. Tůmy – jediný bod po čtyřech kolech. Budiž mu útěchou, že ta třetí porážka přišla od nejmladšího z rodu Trejbalů, desetiletého Jindry, celkově pátého šachového talentu v řadě. Další tři kola pro Martina znamenala zisk 2,5 bodu a v předposledním kole se utkal s týmovým kolegou. Ján Bačo měl tentokrát mnohem lepší formu, než na minulých turnajích a Pucholtovi přichystal další prohru. V posledním kole Pucholt zabojoval a dokázal získat 50 % možných bodů.

Zdeněk Morávek začal turnaj střídáním výher a porážek. Po 4 kolech měl na svém kontě 2 body a další vývoj pro něj vypadal příznivě. V následujících třech kolech proti domácím hráčům získal 2,5 bodu, přičemž dokázal porazit Vaněčka a s Janem Hrdličkou uhrál remízu. Pak však přišel zlom, sedmý nasazený Miloš Růžička Morávkovu spanilou jízdu zastavil a v posledním kole mu nedal šanci Bačo. Z trojice 4,5 bodových hráčů Stochova se umístil nakonec nejlépe, obsadil 15. příčku, Pucholt skončil 19. a Tůma 20.

Ján Bačo si v prvních 4 kolech připsal krásných 2,5 bodu, když podlehl pouze v úvodním kole Pavlu Slovákovi z ŠK Zlín. Ani vstup do druhé poloviny se mu nevydařil, nejprve prohrál s domácím Karlem Boudou a hned poté s Petrem Bidovským. V sedmém kole nastoupil proti Jiřímu Leníkovi, se kterým hrál v uplynulém ročníku soutěže družstev vážnou partii. Ve vážné patii dokázal po několikahodinové bitvě zvítězit, což zopakoval s pouhými 15 minutami. Poslední dvě výhry s oddílovými kolegy pro něj znamenaly konečný součet 5,5 bodu a skvělé 10. místo.

Jurij Tichonov, nasazený jako 5., měl ze stochovských nejtěžší pozici. První dvě kola lehce vyhrál, ale ve třetím už bojoval s nasazenou dvojkou Richardem Jermanem. Po remíze se mu podařilo porazit Vaněčka a následovaly další dvě remízy se silnými soupeři, nejprve s Růžičkou a pak s nejvýše nasazeným Robertem Kubíčkem. První porážku mu přichystal až Dominik Civín z Šachového klubu Zdice, který nakonec celý turnaj vyhrál se ziskem 8,5 bodu. Jurij po výhře v posledním kole získal 6,5 bodu, což mu stačilo na třetí místo, před něj se dostal se sedmi body Robert Kubíček z Šachového klubu Loko Praha.

Jako velký úspěch pro hráče Stochova hovoří to, že všichni získali 50 % bodů a více. Konečné pořadí je k dispozici zde.