Jdi na obsah Jdi na menu
 


Regionální přebor A 2023/24 - 2. kolo

12. 11. 2023

Po 14 dnech vyjeli hráči našeho oddílu odehrát druhé kolo Regionálního přeboru do Kolešovic. Místní béčko loni sestoupilo z krajské soutěže a v letošní sezoně je považováno za velkého favorita. Průměrné ELO jejich hráčů bylo 1845, přičemž nasadili celkem tři náhradníky. Průměr našeho týmu byl 1511, takže převaha byla jednoznačná. Z původní základní sestavy vypadl Zdeněk Morávek, kterému rodinné důvody znemožnily nastoupit. Po dlouhé pauze tak zasedl za šachovnici k soutěžnímu utkání Richard Švarcbach.

První z hráčů, který ukončil svojí partii, byl Jurij Tichonov. Soupeřem nabídnutou remízu přijal a o několik minut později ji nabízel svému soupeři Pavel Padevět. Než se soupeř rozmyslel, stihl remizovat na 6. šachovnici Tomáš Zelenka. Po přijetí remízy od Padevěta držel Stochov nerozhodný výsledek 1,5:1,5. Mezitím se na 4. šachovnici schylovalo k malému zázraku. Antonín Červenka využil nepozornosti soupeře, který mu umožnil útočit na postavení svého krále. Zkušenost stochovské opory nenechala nikoho na pochybách a hostující tým šel do vedení. Radost netrvala dlouho, na třetí šachovnici podlehl Martin Pucholt silnému domácímu hráči. Nerozhodný stav podpořil svojí remízou Richard Švarcbach a oči všech se upíraly k posledním dvěma partiím. Na sedmé šachovnici hrající Robert Tůma dokázal v partii proti domácímu Václavu Hejdovi předvést tolik obratů mezi výhrou, remízou a prohrou, že některým přihlížejícím opakovaně hrozil zdravotní kolaps. V každém případě mu patří velký obdiv, když po pětihodinové bitvě nakonec soupeře donutil k přijetí remízy.

Za stavu 3,5:3,5 se hrála poslední partie, Evžen Kotelenský v ní bojoval s Tomášem Jirkovským a téměř celou partii měl výhodu jednoho pěšce. Oba hráči nechtěli udělat sebemenší chybu a to se projevovalo časovými tísněmi, ve kterých byli při časové kontrole. Stochovský hráč měl v koncovce více času a když se jeho soupeř na delší dobu zamyslel, bylo rozhodnuto.

Stochov neočekávaně, ale zaslouženě zvítězil na půdě favorita celé soutěže 4:5:3,5!!!

Bodujícím patří gratulace a všem pak poděkování za odvedený výkon.