Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční rapid 2023

26. 12. 2023

Druhý svátek vánoční zavítali na Stochov šachisté z blízkého i vzdálenějšího okolí. Místní Šachový oddíl Stochov zorganizoval turnaj v rapid šachu s tempem 15 minut na partii. Celkem 26 registrovaných i neregistrovaných hráčů se utkalo švýcarským systémem na 7 kol a o silném obsazení vypovídá například průměrné ELO prvních sedmi hráčů ze startovní listiny. První nasazený měl 2112 a sedmý v pořadí 1925, průměr první sedmičky byl 1988 ELO bodů.

První dvě kola žádné větší překvapení nepřinesla, snad kromě prohry Pavla Padevěta s Václavem Láskou z ŠK Rakovník. Ve třetím kole proti sobě zasedli kandidáti na vítězství v turnaji. Favorizovaný Petr Gutman (ŠK Kladno) si poradil s Jiřím Vaněčkem (SK DDM Slaný), ale dvojka turnaje Jaromír Volf (ŠK Rakovník) podlehl třetímu nasazenému Dominiku Civínovi (Šachový klub Zdice). Stejnému hráči hned v dalším kole podlehl i P. Gutman a J. Volf ztratil další půl bod s P. Padevětem.

3,5 bodu po čtyřech kolech měl domácí Jurij Tichonov a v pátém kole bylo na něm, aby se pokusil zastavit dominujícího D. Civína. Přestože si dokázal v partii vybojovat převahu a v závěrečné koncovce byl lepší, čas byl neúprosný a Tichonov utrpěl porážku. Gutman a Vaněček nezaváhali a v průběžném pořadí se posunuli mezi vedoucího Civína a čtvrtého Tichonova.

Padevět čelil v 5. kole Jaroslavu Krabcovi a podruhé v turnaji musel rezignovat. J. Krabec zaslouženě zvítězil bezesporu byl překvapením turnaje. Musel sice třikrát rezignovat, ale se soupeři z čela startovní listiny – podlehl Tichonovovi, Gutmanovi a Volfovi. Po pěti kolech měl Padevět tedy 50% bodů, stejně jako další hráči Stochova Martin Pucholt a Zdeněk Morávek.

Když v 6. kole D. Civín porazil J. Vaněčka, bylo o vítězi turnaje rozhodnuto. J. Tichonov zvítězil s J. Volfem a zůstal ve hře o nejvyšší příčky, stejně jako P. Gutman, který zdolal J. Krabce. Ve slánském minisouboji Jindřich Trejbal porazil Miloše Růžičku, nicméně v posledním kole podlehl J. Vaněčkovi. P. Padevět neponechal nic náhodě a přehrál Z. Morávka a v kole posledním M. Pucholta. V závěrečném kole si o stříbrnou pozici zahráli Tichonov a Gutman a radostnější byl nakonec domácí hráč.

Suverénním vítězem se ziskem 7 bodů se stal Dominik Civín, druhý Jurij Tichonov získal 5,5 bodu a třetí příčka za 5 bodů patřila Petru Gutmanovi. Stejný počet bodů získal i čtvrtý Jindřich Trejbal, v závěsu za ním byli se 4,5 body pátý „stochovský“ Jaromír Volf a šestý Pavel Padevět. Z domácích hráčů se do první desítky probojovali překvapivě osmý Evžen Kotelenský a devátý Ján Bačo, kteří měli shodně 4 body.

Po dlouhé době se podařilo uspořádat na Stochově turnaj, na který by přijelo tolik hráčů. Kromě domácích bylo zastoupeno dalších 8 oddílů. Velké poděkování patří vedení města Stochov za podporu a všem sponzorům, kteří pomohli vytvořit cenový fond turnaje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář